17 Σεπτεμβρίου 2008

ΕΡΩΤΗΣΗ: σε ΑΡΣΙΣ για αριθμό φιλοξενουμένων ανηλίκων από Λέσβο


Προς: Άρσις

Θέμα: Αίτημα για γνωστοποίηση στοιχείων από Άρσις
__________________

κ.κ.

Η ΠροςΦυγή είναι μια πρωτοβουλία πολιτών που δραστηριοποιείται στη Λέσβο από τον Ιούνιο του 2007 σε θέματα μεταναστών και προσφύγων.

Σε επανειλημμένες επαφές που είχαμε με την Αστυνομική Δνση Λέσβου -πριν ακόμη δημιουργηθεί το κέντρο φιλοξενίας ανήλικων προσφύγων στην Αγιάσο Λέσβου- μας καθησύχαζαν ότι δεν υπήρχαν ασυνόδευτοι ανήλικοι, καθώς όλους τους παραλάμβαναν οργανώσεις όπως η Άρσις και αντίστοιχες (αναφερόμαστε συγκεκριμένα στους ανήλικους πρόσφυγες που έμπαιναν στη χώρα μέσω Λέσβου και κρατούνταν στο κέντρο κράτησης Παγανής Μυτιλήνης). Βέβαια, το γεγονός ότι από τη Λέσβο διέρχονταν ετησίως εκατοντάδες ανήλικα άτομα, μας καθιστούσε επιφυλακτικούς ως προς την εγκυρότητα της διαβεβαίωσης αυτής από τις Αρχές. Ανέκαθεν αναρωτιόμασταν αν οι λίγες οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται προς την κατεύθυνση περίθαλψης και φιλοξενίας των προσφύγων, έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν όλον αυτόν τον τεράστιο όγκο αναγκών που υπάρχουν.

Σε μια προσπάθεια να διερευνήσουμε το θέμα της πολιτικής που εφάρμοζαν οι Αρχές, θα σας παρακαλούσαμε να απαντήσετε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη λεπτομέρεια στις παρακάτω ερωτήσεις:

1. Πόσα άτομα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει η Άρσις;
2. Πόσα περιστατικά προέκυψαν από τον Σεπτέμβρη του 2007 μέχρι σήμερα, κατά τα οποία σας ζητήθηκε από το Υπουργείο Υγείας να αναλάβετε (συνοδεία ή παραλαβή από το λιμάνι ή φιλοξενία) κάποιο ανήλικο άτομο που αφέθηκε από το κέντρο κράτησης Παγανής Μυτιλήνης;

Σας ενημερώνουμε ότι αν προκύψουν συμπεράσματα από τη συγκεκριμένη έρευνα, θα προχωρήσουμε σε δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων. Γι’ αυτό και θα ήταν επιθυμητό τα στοιχεία που θα μας δώσετε να είναι δημοσιεύσιμα, παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται να δημοσιεύσουμε τα ίδια αυτά στοιχεία, παρά μόνον τα συμπεράσματα της έρευνας (στα πλαίσια της συγκεκριμένης έρευνας τα συμπεράσματα θα προκύψουν από στοιχεία που ζητήσαμε από έναν αριθμό αντίστοιχων οργανώσεων).

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΥΠΟΒΑΛΑΜΕ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΡΣΙΣ (25/09/2008) ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ: εδώ