25 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΡΣΙΣ και λοιπών οργανώσεων για ερώτηση (17/09/2008) για αριθμό φιλοξενουμένων ανηλίκων


ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ (17/09/2008):
εδώ

Σε αντίστοιχο ερώτημα που υποβάλαμε στις οργανώσεις που φιλοξενούν ανήλικους πρόσφυγες στην Ελλάδα, πήραμε τις εξής απαντήσεις:

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ PRAKSIS

Ημερομηνία: Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2008
Α.Π: Δ1181
Από:Τζανέτο Αντύπα, Πρόεδρο Δ.Σ. PRAKSIS
Προς:ΠροςΦυγή
Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης σε Μετανάστες και Πρόσφυγες
Θέμα: «Γνωστοποίηση στοιχείων μετά από αίτημα της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης σε Μετανάστες και Πρόσφυγες: Προσφυγή»
Σχετικά:Επιστολή από ΠροσΦυγή, από 1/10/2008
με θέμα: αίτημα για γνωστοποίηση στοιχείων

Αγαπητέ /-ή κύριε /-α,

Απαντώντας στο αίτημά σας για γνωστοποίηση στοιχείων σχετικά με την υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων στην PRAKSIS σας ενημερώνουμε για τα εξής:

1) Η PRAKSIS υλοποιεί για τρίτο συνεχόμενο έτος το πρόγραμμα «ΣΤΕΓΗ» το οποίο είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαικό Ταμείο Προσφύγων κατά 75% και το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατά 25%. Αφορά στην προσωρινή φιλοξενία νεοεισερχόμενων αιτούντων άσυλο για διάστημα περίπου 6-9 μηνών και την παράλληλη παροχή εργασιακής, νομικής, ψυχοκοινωνικής στήριξης.

Από την έναρξη του προγράμματος μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί συνολικά 175 αιτούντες άσυλο και στους τρεις κύκλους υλοποίησης.

Συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή λειτουργούν επτά (7) προστατευόμενα διαμερίσματα στην περιοχή της Αττικής, στα οποία διαμένουν οι αιτούντες άσυλο, σε ομάδες των πέντε (5) με έξι (6) ατόμων.

Την παρούσα χρονική περίοδο φιλοξενούνται 35 αιτούντες άσυλο στα διαμερίσματα της PRAKSIS. Στα τρία (3) από αυτά τα διαμερίσματα διαμένουν μόνοι άντρες και στα υπόλοιπα τέσσερα (4) οικογένειες καθώς και ασυνόδευτες γυναίκες

2) Από την περίοδο του Σεπτεμβρίου 2007 έως και σήμερα, δεν μας έχει παραπεμφθεί καμία περίπτωση ασυνόδευτου ανηλίκου, καθώς στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δε προβλέπεται η φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων παρά μόνο μεμονωμένων (singles) ενηλίκων και οικογενειών.

3) Από τη Μυτιλήνη στο χρονικό διάστημα αυτό, μας έχουν παραπεμφθεί δύο οικογένειες (μία (1) τριμελής και μία (1) πενταμελής), καθώς και ένας (1) άντρας ενήλικος.

Σχετικά με τη Μυτιλήνη, η PRAKSIS ως σωματείο έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για το συνολικότερο θέμα των μεταναστών και προσφύγων τόσο σε επίπεδο συνολικότερης παρέμβασης όσο και σε επίπεδο ιδιαίτερης μεταχείρισης των πληθυσμών αυτών στο «κέντρο κράτησης» ή όσον αφορά στα ασυνόδευτα ανήλικα στο νεοσυσταθέν κέντρο φιλοξενίας στην Αγιάσο Λέσβου.

Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της διερεύνησης σας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία χρειαστείτε.

Άτομο Επαφής για το πρόγραμμα ΣΤΕΓΗ:
Βασίλης Θεοδωρόπουλος/Κοινωνικός Λειτουργός
Συντονιστής Προγράμματος ΣΤΕΓΗ
Τηλ: 210 8213704
Fax: 210 8213713
Email: v.theodoropoulos@praksis.gr

Με εκτίμηση,
Αντύπας Τζανέτος
Πρόεδρος ΔΣ & Γενικός Διευθυντής


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ

Ημερομηνία: 08/10/2008
Από: Αντώνη Αντωνάκο
Προς: ΠροςΦυγή
Κοιν.: α) Γραφ. Δ/ντος Σ/λου β) ΔΕΠΔ/ΤΕΦ/2
Αρ. Πρωτ.: 354.5/109/13842
Θέμα: Παροχή στοιχείων

Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού εγγράφου σας ενημερώνουμε ότι το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης φιλοξενεί στη Μαθητική Εστία Ανωγείων 25 ανήλικους Αφγανούς Πρόσφυγες.
Το Ε.Ι.Ν. έχει αναλάβει τη συνοδεία των ανηλίκων προσφύγων από Αθήνα καθώς και τη διαμονή διατροφή και δημιουργική απασχόληση των παιδιών που φιλοξε-νούνται στη Μ.Ε Ανωγείων.Η συνεννόηση για τη φιλοξενία των ανηλίκων γίνεται με το Υπουργείο Υγείας και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες χωρίς να υπάρχουν στην υπηρεσία μας περισσότερα στοιχεία για το αν κάποιοι ανήλικοι προέρχονται από Μυτιλήνη.

ΤΣΟΧΑ 36, 115 21 ΑΘΗΝΑ - Τηλέφωνο: 210 6417172 - Fax: 210 6460462
Ιστοσελίδα:http://www.ein.gr/
e-mail:depd@ein.gr

Αρμόδιος Τμήματος Εκδηλώσεων Φιλοξενιών
Γ. Σπανός, τηλ. 210 6417152, fax 210 6460462

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ