5 Σεπτεμβρίου 2008

ΕΓΓΡΑΦΟ: σε ΑΝΕΚ για εισιτήρια



ΠροςΦυγή
prosfigi.lesvos@gmail.com
Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης σε Μετανάστες και Πρόσφυγες
Μυτιλήνη, 05/09/2008

Προς: Ταξιδιωτικό Πρακτορείο “Picolo”
Ναυτιλιακή Εταιρεία ΑΝΕΚ

Κοινοποίηση: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου
Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ
Εφημερίδα ΑΙΟΛΙΚΑ ΝΕΑ
Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Θέμα: Άμεση εξασφάλιση δυνατότητας έκδοσης εισιτηρίων από τη Νομαρχία Λέσβου με το πλοίο «Λισσός» για πρόσφυγες και μετανάστες

κ.κ.

Η ΠροςΦυγή είναι μια πρωτοβουλία πολιτών που δραστηριοποιείται στη Λέσβο από τον Ιούνιο του 2007 σε θέματα μεταναστών και προσφύγων.

Από αρχές Ιουλίου 2008 και μετά την αντικατάσταση του πλοίου «Θεόφιλος» της Ναυτιλιακής εταιρείας ΝΕΛ με το πλοίο «Λισσός» της Ναυτιλιακής εταιρείας ΑΝΕΚ, έχει διακοπεί η καθημερινή και αναγκαία μετάβαση μεταναστών από το λιμάνι της Μυτιλήνης προς το λιμάνι του Πειραιά, γεγονός που εντείνει το πρόβλημα συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού ατόμων στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών και Προσφύγων στην Παγανή Μυτιλήνης.

Όπως πιθανώς να γνωρίζετε, η Λέσβος αποτελεί μια από τις βασικές πύλες εισόδου μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας. Οι άνθρωποι αυτοί μετά τη σύλληψη τους περνούν χρονικό διάστημα στο Κέντρο Κράτησης στην Παγανή και μετά την έκδοση εγγράφων διοικητικής απέλασης μεταφέρονται με λεωφορείο της Νομαρχίας Λέσβου στο λιμάνι από όπου μεταβαίνουν στον Πειραιά με εισιτήριο που τους παρέχει η Νομαρχία.

Τον τελευταίο χρόνο ο αριθμός των ανθρώπων που φτάνουν στη Λέσβο αυξάνει διαρκώς και το Κέντρο Κράτησης στην Παγανή αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα χωρητικότητας (στις 4/09/2008 κρατούνταν 570 άτομα, πληρότητα Κέντρου περίπου 250 άτομα και). Η διακοπή της καθημερινής δυνατότητας μετάβασης μεταναστών στον Πειραιά δυσχεραίνει τις ήδη επιβαρημένες συνθήκες διαβίωσης εντός του Κέντρου Κράτησης Παγανής.

Δεδομένης της παραπάνω κατάστασης η ομάδα μας θεωρεί επιτακτική την άμεση συνεργασία της εταιρείας σας με τη Νομαρχία Λέσβου, ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα σε πρόσφυγες και μετανάστες να ταξιδέψουν με έξοδα της Νομαρχίας και με το πλοίο «Λισσός».

Σε αντίθετη περίπτωση οξύνεται ένα έντονο κοινωνικό πρόβλημα και αδιαφορείτε για τις σοβαρές συνέπειες που επιφέρει η μη καθημερινή αναχώρηση μεταναστών και προσφύγων από τη Μυτιλήνη στον Πειραιά.

Με τιμή,
ΠροςΦυγή
prosfigi.lesvos@gmail.com
Για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση,